FMX JoyRide - 4.9.2010

05.09.2010 19:26

Prázdniny skončily, ovšem náš 4týdenní „FMX maraton“ je právě v polovině. Pilník se na nás pražáky již několik týdnů, zanče počítačově upravneý, usmíval a zval nás na festival extrémních sportů Joyride. A právě dnes, 4.9.2010 je hlavní den dvoudenního festivalu, tudíž všichni fanoušci těchto sportů mají svátek. Diváci mají možnost obdivovat se sportům jako: FMX, BMX, Biketrial, BreakDance, na joyride.cz jsme mohli poslouchat přes celý den probíhající koncerty a ti aktivnější z nás si některé sporty mohli vyzkoušet na vlastní kůži.

Jak se dá předpokládat, nejdelší fronta je u stánku s nápisem „AKREDITACE“. Na konci této fronty je brigádnice rozdávající pásky různých barev dle přiděleného seznamu s „funkcemi“ účastníků. Zeleně označený papír pro zapsaná média nečekaně neobsahuje ani mé ani Katky jméno, a tak nastává chvilka dohadů, která končí získáním zelené pásky pro media a nám již nic nebrání jít do areálu Ledárny, kde se celá akce odehrává.

U BMX areny právě odstartovaly treninky. Protože první trenink u FMX, které je nadohled začíná až v jednu hodinu odpoledne, máme něco před dvě hodiny volného času, který trávíme právě zde u kol. I když jde jen o trenink a Michal Beran jede v tento čas závod ve Francii, zbylá česká BMX&MTB elita dorazila a je opravdu na co koukat.

Třináctá hodina se kvapem blíží a již jsou z místa slyšet zvuky motorů. Konkrétně pětaosmdesátek malých zabijáků Zbynďi Kobiána a Máťi Česáka. Když dotrénují malí kluci, sedají na mašiny už velký kluci v sestavě: Petr Pilát, Libor Podmol, Zdeněk Fusek, Radek Bílek, Tomáš Lysáček, Aleš Liemann a Ondra Záruba. Počasí nám naštěstí přeje a díky tomu již v trenincích tam Tomáš posílá první backflip dne. Speaker svými slovy: „Před třemi lety jsme backflip mohli vidět maximálně od dvou-tří lidí ve finále. A dnes se nám to posunulo, že máme možnost ho vidět už v trenincích!!“ potvrzuje rychlý vývoj tohoto sportu i pro ty lidi, kteří na FMX zajdou jednou do roka.

V půl třetí je v plánu první kolo „contestu“. Nejdříve se předvedou naše malé naděje, po nich ty větší naděje. Díky již zmíněné zelené pásce kolem ruky mohu jít fotit víceméňe kam se mi zlíbí, a tak využívám věže, která se svou výškou rovná výšce, ve které kluci převádějí flipy, cliffhangery, tsunami, seatgraby a další. Je to uplně jiný úhel pohledu, než na který jsem doposud zvyklá. Je odtud velice dobře vidět i na celý areál a naprosto zřejmé je, že většina návštěvníků tvoří výbornou atmosféru právě pod náma u motorek. Jedinou nevýhodou věže zůstavá, že sluníčko svítí přímo proti nám, takže potřeba nastavování foťáků a blesků nutí přemýšlet;).

Díky spoustě shod náhod máme mezi jednotlivými jízadmi skvělou možnost probrat fotky s jezdci a ostatními fotografy. Z nichž někteří, hlavně ti se zázemím u „Bílků“, mají opravdu excelentní fotky;).

V 16 hodin je v plánu Nutcase BestTrick. To znamená zvednout se z pohodlných křesel, přerušit konverzace, nastartovat motorky, zapnout foťáky, vyšplhat na věž, potrénovat hlasivky a začít, skákat, fandit a fotit! Rozhodně ne stát a koukat. Pro tohle to kluci nedělají. Všem za příklad jdou slečny v prvních řadách, ječící jak o život. Tak to má být. Postupně se k nim přidávají další a další. Diváci dnes tvoří opravdu skvělou atmosférou, jakou jsem nezažila dlouho na žádném jamu. BestTrick se jede formou jamu, kdy každý rider má svou jízdu o třech skocích a jeho úkolem je ze sebe vydat to nejlepší. Zbynďa uchvátí cordovou, Máťa tam pošle skoro „Kuchtovský“ whip, u Čerta vidíme protažené JackHammery, Ráďa protáhne Supermana a Seatgrab, stejně jako Aleš a Zdeněk, Tomáš zdvihne „vlnu“ Tsunami, až se skoro kopne botou do helmy a Pilník s Moukou předvedou dechberoucí comba v backflipech. BestTrick je u konce a všichni se opět scházíme v depu na pokračování „drbárny“.

Před námi je poslední contest, startující v 17 hodin. Po něm na 18. autogramiáda pro fanoušky a fanynky. A na sedmou večerní speaker všem, ale opravdu všem návštěvníkům „nařizuje“, aby se dostavili k FMX zóně, protože se jede finále. Bude opravdu na co koukat, máme tu dva účastníky X-Fighters, ostatní jim ve svých kvalitách šlapou na paty a další možnost kluky vidět lítat bude až v listopadu v o2 areně. Při pohledu na landing za kterým začíná romanticky zapadat slunce a spousty diváku za zábranami je vidět, že si finálové vláčky opravdu nikdo nechce nechat ujít. Všichni kluci seřazení za sebou, se v asi třímetrových odstupech rozjíždějí za sebou na rampu a všem svým uměním tají dech. Těchto vláčku má možnost oko diváka shlédnout hned několik v řadě. Po posledním všichni vyjedou nahoru na landing se rozloučit a poděkovat za opravdu skvělou atmosféru. Mouka svůj dík vyjádří brýlemi hozenými do davu a Čert zase tričkem motoXzone. Po finále se na malou chvíli otevřou brány depa několika málo neštastlivcům, kteří nestihli podpis nebo fotku na autogramiádě, tak jim je umožněno setkání po skončení akce. Ve dvacet hodin se přesouváme k joyride.cz stagi, kde je vyhlášení těch nejlepších ze všech contestů, které se ten den jely. V FMX je pořadí následující:

3. místo: Tomáš Lysáček

2. místo: Petr Pilát

1. místo: Libor Podmol

a Nutcase BestTrick: Petr Pilát

Po vyhlášení zbývá jen sklidit rampy, dát motorky do aut a věnovat se volné zábavě. Možnost byla navštívit vrcholící StreetDance battle, CoolZone stan, či koncert kapel PSH a Skyline. Myslím, že tento den si všichni návštěvníci, rideři, bikeři, tanečníci a další účinkující užili dle svého a všichni již netrpělivě očekávají další ročník akce.

Kompletní galerie tady:

 

Komentáře: FMX JoyRide - 4.9.2010

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek