FMX Race Brno 2011

07.02.2011 13:07

 Spousta fanoušků dvoukolých sportů už nemůže dočkat roztátí posledního sněhu a dubnových dat, kdy naplno začíná sezona, závody, exibice a spousta nekončící zábavy na motorkách. Toto čekání již druhým rokem pomohla zpestřit agentura Forsage, která tento víkend pro fanoušky uspořádala 2. ročník FMX race Brno.

Aby bylo uspokojeno co nejvíce fanoušků, a to nejen z Brna, byly připraveny dvě samostatné show. Dvakrát stejný program, dvakrát stejný freestyle motorkosový nářez. Oko diváka hned po příchodu do dějiště vyhlíželo mistra světa Libora Podmola, který byl jednou z nějvětších star večera. Tou další, očekávanější, byl španěl Hugo Arriazu. Divákům v Brně předvedl spoustu všem známých, precizně protažených, triků včetně backflipu. Ovšem na čtyřkolce. Diváci tleskali a skandovali a byli za to také náležitě odměněni.

Pokud se pavilon B rozduněl pod silnějším motorem čryřipade, mohli jsme očekávat Ferryho Mácu a některé možná mohl zaskočit stejný motor i u Ondry Záruby. Tihle dva se pak večer poprali o vítězství ve Speed & Style, kde pohár bral Ondra. Odpoledne tomu bylo jinak a ze souboje Podmol a němec Kai Haase, vyšel vítězně Kai. Ostatní dva závody, Best Run a Best Trick, měly pro odpoledne i večer jediné jméno vítěze, a to Libora Podmola. Protože ve večerní Best Run fanoušci křičeli stejně hlasitě jak pro Libora, tak pro Ferryho, o vítězi nakonec rozhodla známá dětská hra – kámen, nůžky, papír.

Na soupisce se neobjevila jen česká jména, skvělé výkony předvedli i rideři ze zahraničí. Martin Schenk z Rakouska, italové Ivan Zucconi s Massimem Bianconcinim, již zmínění Kai Haase a Hugo Arriazu a z Maďarkska Peter Hujber. Poprvé jako regulérního závodníka jsme viděli i Máťu Česáka. Kvůli se nemoci se bohužel nemohl zůčastnit Petr Kuchař, Petr Pilát po operaci ramene usedl alespoň do poroty k Petrovi Bláhovi a Tomášovi Gregorovskému a hodnotil výkony svých kolegů. Martin Koreň se nezúčastnil přes povinnosti v zahraničí a za absenci Radka Bílka s Tomem Lysáčkem mohlo patrně jen málo řádků ve startovní listině. Škoda, Bilko přes zimu vypiloval backflip, se kterým se začátkem roku předvedl na ME v Linzu, oko českého fanouška si však ještě bude muset pár dní počkat. Alespoň jeho a Tomášovo motorky se těšily obdivu u stánku Meatfly, kde byly po celou dobu závody vystaveny.

Ještě před samým odchodem domů si všichni mohli dojít pro podpis a fotku s ridery na připravenou autogramiádu. Když byl psán poslední podpis dne, bagr už rozebíral trať a všichni již začínají očekávat další, stejně povedenou nálož motorek, čtyřkolek a dalších vozítek ve vzduchu.