FMX Games Karlovy Vary MČR

11.05.2010 10:29

Po měsící a půl se konečně vydáváme na cestu do dalšího koutu republiky,Karlových Varů, pro tenhle den centra FMX. Cesta ubíhá rychle. Dokonce nad očekávání rychle. Možná k tomu trochu přispívá i hudba linoucí se celým autem z notebooku v melodiích hitovek z let našich rodičů. Jirka, který nás ochotně veze, se těch zvůků chce asi co nejdříve zbavit a díky tomu už po hodině míjíme ceduli Karlovy Vary. Přestože nevíme, kde KV Arena přesně je, necházíme ji naprosto bez problému. Zde proběhne akreditace, okroužkování žlutým páskem..a "dělej si co chceš". Jirka nás ještě převeze do centra na tržnici, kde nás vyhodí se spacákama a batohama z auta a my se stáváme na okamžik karlovarskými bezdomovci. Čekáme na naše přátele, u kterých tu noc máme přespat. Zanedlouho nám již podávají echo a my se konečně setkáváme. Ve stejnou chvíli, kousek od nás vystupují ze žlutého autobusu ze směru Brno i další členové naší freestyle party - Sabinka s Liborem. Po bujarém přivítání je posíláme MHD směrem k hale a my se vydáváme na procházku směrem na byt. Po cestě nakoupíme vše potřebné na snídani, plus nějáké to víno a colu. Stihneme ještě poznat místní kolonádu, jelikož byt se nachází v samém centru města. Nezařízený, i když docela útulný byt nás přivítá až v posledním patře domu - bez výtahu. "Ubytujeme se", rozstříháme pexeso (měli jsme ho v plánu hrát, fakt libový..xD), pokecáme, popijeme a pro nás s Katkou nastává čas odchodu. Sice jsme plánovaly dorazit k hale před pátou, nicméňě nastala malá prodleva a dorážíme tam přesně v pět. Seženeme Sabinku, která sežene Marka a tímhle okamžikem jsme už všichni opásaní a můžeme nerušeně vejít do haly. Pošlu ještě SMS Hozovi Čejchanovi, zda jsou na cestě, či už dorazili a odpovědí mi je: Doufáme, že to ještě nezačalo, jsme na cestě. Uklidnuju je, času dost. Hala se pomalu začíná naplňovat...i když plná rozhodně bohužel nebyla. Co čekat, byli jsme ve Varech, ne v Praze.

Šestou hodinou speaker odstartuje závod představením poroty ve složení: Kuchta, Petr Šimák a David Blažek a o chvíli později se na svojí kvalifikační jízdu vydává jako první Radek Bílek. Vše probíhá v klidu do doby, než se na start postaví Aleš Liemann. Rozjíždí se na rampu, já přikládám oko k hledáčku, ve kterém ale místo nohrmálního skoku vidím jakousi vražednou podobu backflipu, při které se Aleš pouští motorky a dopadá na zem. V tu chvíli hala ztichne, seběhnou se zdravotníci a Marťa Koreň. Aleš naštěstí vstává sám, ale odnesla to zlomená ruka a roztržený loket o nerovnost na koberci pod landignem. Po menší neplánované pauze pokračuje kvalifikace, kterou vyhrává Mouka, již bez dalších pádů. Následuje soutěž Best Whip, za kterou dostává pohár Marťa Koreň, který tohle všechno dneska zorganozival a ještě si vyskákal pohár. Speaker ohlašuje 20 minutovou pauzu. Všichni lidé se přesunou z haly před bufety a k Monster stánku, kde "monsteráci" rozdávají tohle pití:-) a také se úspěšně hádají s těmi, co se pokoušejí opakovaně dostat dalšího a dalšího Monstera..

Po pauze následuje soutež Best Trick, kterou vyhrává Libor Podmol. A pak už vrchol večera. Všemi očekávaný finálový boj o "krále" českého FMX. Všichni zajedou výbornou finálovku, Ondra Záruba končí pátý, je tak štastnej, že všem předvede parádní taneček. Atmosféra v hale nabírá grády, lidi se koncečně trošku odvázali...a startují hlavní hvězdy večera, Martin Koreň a Libor Podmol. Souboj je to velký, oba předvádějí to nejlepší, co dávají. Dojede Martin, počet 194 bodů. Vyběhne na podium a jako zbytek haly sleduje úplně to nejlepší z českého FMX. Finálová jízda Podmola. Je až neuvěřitelný, sledovat ten obrovský krok dál, co udělal od dvouměsíčního pobytu v Americe. Na dobleup dává Underflip, snad ještě "underflipovější" než je to normální:) Speaker doslova donutí halu se postavit, a Libor přidává poslední bonusový trik. Cliffhanger. Kuchta zahlásí do porotcovskýho mikrofonu počet bodů. A speaker vyhlašuje vítězem právě Mouku. I když původně splete počet bodů, na jeho vítězství to nic nemění. Zaslouženě. Ještě stihne oznámit, že Mouka dostal pozvánku na X-Fighters do Egypta, hned po tom dvoudenní NOTJ. A dokonce zmíní i jeho pozvánku na letní X-Games.

Výsledky byly nakonec tyto:

BEST RUN

1. Libor Podmol

2. Matrin Koreň

3. Lukas Weiss

BEST WHIP

Martin Koreň

BEST TRICK

Libor Podmol

Všichni pobrali své poháry, přejeli na strojích do depa..a pomalu se přesunuli na hotel a následně na mocnou afterparty, která se freestylově táhla až do zavíračky jedné z místních diskoték.

Závěrem chci všem riderům moc poděkovat za parádní pohodovou akci, Martinovi za akreditace, Jirkovi za odvoz, Alanovi se Zuz za hotel, Kuchtovi za znovupřipomenuté výsledky, Pájovi za opravu textu a Káťě za tu nejlepší společnost, co můžu mít na závodech;) Díky všem!

 

michelle-egli.webnode.cz/gallery/fmx-games-karlovy-vary/ - zde několik fotek v galerii